Helsinki

Helsinki is een jonge stad die gelegen is in Finland. Deze jonge stad bestaat sinds 1550. Voor een hoofdstad is dit erg jong vergeleken met andere hoofdsteden in Europa.

In de 19e eeuw is Finland bezet geweest door de Russen. Daarom zie je in de stad ook diverse elementen terug van de Russische overheersing. Toch zijn er een aantal historische bezienswaardigheden te vinden in deze jonge stad. Net als alle andere Scandinavische steden is Helsinki wat duurder dan je gewend bent van andere stedentrips binnen Europa. Daartegenover staat wel dat het een heel leefbare en veilige stad is met een hoge kwaliteit aan levensstandaard. Zo kun je verwachten dat de hotelkamers, restaurants en cafés allemaal van hoge kwaliteit zijn die je ook bent gewend in Nederland.

De Finnen lopen op sommige gebieden ver voor op de rest van Europa, onder andere op technologie, onderwijs, medische zorg en wetgeving. Ze horen ook al jaren in de top 3 van de gelukkigste landen ter wereld. Dit komt mede door alle voorzieningen die Finland biedt aan hun bewoners.

Helsinki staat ook bekend om zijn gemoedelijke sfeer en zeer vriendelijke mensen. Helsinki is een echte bruisende stad tijdens de zomermaanden. In het weekend worden diverse gezellige evenementen in de buitenlucht georganiseerd. De Engelse taal beheersen ze hier ook allemaal. Je kan je daarom hier goed verstaanbaar maken in alle winkels, restaurants en bars.

Stedentrip Helsinki in de zomermaanden


Helsinki heeft een mooie ligging aan de kust, wat er wel voor zorgt dat het tijdens de winterperiode erg koud is. De winterperiode is van december tot en met februari, tijdens deze periode kun je temperaturen verwachten onder het vriespunt. Daarom adviseren wij ook deze stad te bezoeken tijdens de zomermaanden. Tijdens de zomerperiode worden er veel festivals en evenementen georganiseerd door de organisatie van de stad. Ze hebben in deze stad ook veel aandacht besteed aan de natuur. Zo kun je naar veel mooie parken en bossen om even lekker tot rust te komen.

Bezienswaardigheden in Helsinki


1. Domkerk van Helsinki


Een van de opvallendste bouwwerken van de stad is de Domkerk. Deze kerk is door de hele stad zichtbaar. Je vindt dit opvallend witte bouwwerk met een groene koepel bovenop een bergje. Je moet hiervoor een hoop trappen lopen om daar te komen. De kerk is oorspronkelijk gebouwd voor de tsaar Nicolaas I van Rusland. Tot de onafhankelijkheid van Finland in 1917 werd het gebouw nog Sint-Nicolaaskerk genoemd. De Domkerk is gebouwd in een Neoclassicistische stijl.

2. Senaatsplein


Voor de beroemde Domkerk van Helsinki vind je het Senaatsplein. Dit plein is eigenlijk het hart van Helsinki. Er worden veel dingen georganiseerd op dit plein. Elke week is hier een markt te vinden. In de zomerperiode zijn hier diverse concerten en evenementen terug te vinden.

3. Suomenlinna


Suomenlinna is een vesting gebouwd op 6 eilanden en ligt voor de haven van Helsinki, Het is een Werelderfgoed en de culturele schat van Finland. De bouw begon in het midden van de 18e eeuw, toen Finland nog steeds deel uitmaakte van Zweden. Tegenwoordig is het fort met zijn musea, restaurants en evenementen een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Suomenlinna is een populaire bezienswaardigheid en ook een thuis voor 800 inwoners.

4. Uspenski Kathedraal


Net als de Domkerk is dit ook een kerk van Russische afkomst. Deze opvallende rode kerk is ontworpen door Aleksei Gornostajev. Het bijzondere van deze kerk is dat het pas na zijn dood is gebouwd. De ontwerper heeft dus nooit zijn eigen kerk kunnen terugzien. De stenen die ze hebben gebruikt voor deze kerk zijn oorspronkelijk afkomstig van het Fort Bomarsund wat gelegen lag op Aland. Dit gebouw werd verwoest tijden de Krimoorlog. De stenen van deze kerk hebben ze gebruikt voor de bouw van de kathedraal.

5. Temppeliaukio-kerk


Deze nieuwe kerk wordt ook wel de rotskerk genoemd. Het gebouw staat er pas sinds 1969. Ze hebben dit speciaal gebouwd in een rots. Oorspronkelijk wilden de ontwerpers de rots helemaal laten verwijderen. Alleen werd dit tegengehouden door een dirigent die erachter kwam dat die rots zorgde voor een mooi akoestisch geluid. Vanwege zijn mooie akoestische werking worden hier ook veel concerten gegeven.

6. Sauna’s in Helsinki


Mensen in Finland zijn helemaal gek van sauna’s. Je vindt in dit land ook meer dan 3 miljoen sauna’s. Dat houdt in dat bijna 1 op de 3 inwoners een eigen sauna heeft. Het zal je dan ook niet verbazen dat er genoeg mogelijkheden zijn om er eentje te bezoeken in de hoofdstad. Ze hebben ook verschillende soorten sauna’s zoals smoke sauna of savusauna. Dit zorgt weer voor een hele andere beleving.

Tips voor Helsinki


Beste reistijd: Mei t/m september

Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Fins